Dat doet de deur dicht ! (Aris Bremer) komedie 5 v, 4 m, 1 v/m

Titel:                   Dat doet de deur dicht !
Auteur:              Aris Bremer
Genre:                Komedie
Speelgroep:      5 v, 4 m, 1 v/m

Speelduur:        ca 105 min.
Decor:                 1 = deel van een parkje met bordes en voordeur villa
Uitgave:             Toneeluitgeverij Vink  nr. 27030/A 3465
                                tel. o72 5112407   info@toneeluitgeverijvink.nl
België:                 via Toneelfonds J. Janssens  te Antwerpen
tel +32 (0)3 3664400  info@toneelfonds.be

 

Korte inhoud:

De vooraanstaande inwoners van Amerlingen zeggen een ieder met respect te bejegenen, maar Appie Totaal merkt daar weinig van. Iedereen en alles lijkt wel tegen hem. De gemeente heeft zijn winkel onteigend. Zijn ventvergunning is ongeldig verklaard. Het overgrote deel van zijn handel is door commissaris Maris in beslag genomen. En op zijn hoofd valt een vogelscheet. Nu hij toch nog het resterende beddengoed probeert uit te venten, slaat de vrouw van de locoburgemeester de deur voor zijn neus dicht. Hij past niet in haar “territorium”.

Toch is niet iedereen tegen hem. Malle Antje is een dwars dorpsfiguur die niet liever doet dan de plaatselijke overheid dwarszitten. Samen gaan ze de strijd aan tegen het willekeurige optreden van die hoge pieten. Gelukkig ondervinden ze daarbij veel steun van de vlinderachtige Minoes die het respectloos optreden van haar ouders verafschuwt. Zij verzint een list…..

Er verschijnen de volgende dag berichten in de pers en de social media. Het ministerie heeft iemand uit Amerlingen als Respecteur benoemd. Wie en wat dat is wordt niet bekend gemaakt, maar zeker is dat de onderste steen boven zal komen. Het gevolg is dat iedereen een goede indruk op die functionaris wil maken. Eerdere beslissingen worden teruggedraaid en fouten herzien. Men beziet elkaar met groot wantrouwen, die ander kan zomaar de Respecteur zijn.

Amerlingen raakt in rep en roer want pers en Facebook-feestgangers overspoelen het plaatsje. Alle zogenaamde notabelen raken in paniek. Beschuldigingen van corruptie en overspel vliegen heen en weer. Appie en Antje belanden daarbij meerdere keren in de cel maar worden evenzoveel keer weer bevrijd.

Als de chaos compleet is vindt Minoes dat Amerlingen genoeg opgeschud is. Ze bekent de berichten over de Respecteur de wereld ingestuurd. te hebben. De functie bestaat niet maar heeft wel gefunctioneerd. Rotte plekken zijn zichtbaar geworden. Bedrog is uitgekomen. Sommige relaties zijn gestrand, maar andere juist tot bloei gekomen. Liefde krijgt een kans en respect een nieuwe glans. Van daaruit moet ieder maar verder.
Maar dan meldt zich toch nog een Respecteur…..

Spelers: 

APPIE “TOTAAL” ……………….. ca 35 jaar, middenstander met tegenslag
ANTJE VERHEUL…………………ca 55 jaar, “malle Antje”, dwars dorpsfiguur
FRIDA ……………………………..     ca 30 jaar, frisse politieagente
LODEWIJK PRIEM ……………..  ca 50 jaar, manipulerende locoburgemeester
LIEVE PRIEM …………………..     ca 45 jaar, ontevreden dame
MINOES PRIEM …………………  ca 20 jaar, vlinderachtige studente
ROGIER RAMMENS…………….  ca 45 jaar, slinkse zakenman
BEA BIESHEUVEL ………….       ca 45 jaar, zeer principieel raadslid
MARIS ……………………………       ca 60 jaar, foute commissaris van politie
DE DAME / DE KLUSJESMAN / DE HARDLOPER
deze drie personages worden gespeeld door één persoon m/v

 

 

 

 

    Reacties zijn gesloten.