Rosageur & Manusgein (Aris Bremer) klucht 5 v, 4 m

Titel: Rosageur & Manusgein
Auteur: Aris Bremer
Genre: Klucht in 4 bedrijven
Speelduur: 5 vrouwen, 4 mannen
Speelduur: ca 110 min.
Decor: Salon van een net pension
Uitgave 1991, Vink onder nr. 1956
tel 0725112407,
info@toneeluitgeverijvink.nl
Fries: Uitgave St.U.F.T. “Pension de Pottekiker”
Gronings: Vink nr. 7124 “Rozageur & Moanuschien”
België:        via Toneelfonds J. Janssens  te Antwerpen
tel +32 (0)3 3664400  info@toneelfonds.be

Korte inhoud:

Rosa en Manus drijven al 12 1/2 jaar een pension. De kookkunst van haar en de punctualiteit van hem waren altijd een goede combinatie. Toch ontstaan er steeds meer irritaties. Hij vindt haar eigenlijk al luier en slordiger worden en zij ergert zich steeds meer aan zijn smetvrees en ook aan zijn belangstelling voor jonge vrouwelijke gasten, bijv. de bloedmooie To Slinger. To is assistente van een messenwerper en op haar beurt weer meer geïnteresseerd in een andere gast, medisch student Kris van Krimpen.

De andere vaste gasten zijn de gepensioneerde alcoholische zeekapitein Bramzwaai en de aan een comeback werkende operazangeres Ophelia. Tussen die twee groeit ook iets moois en prils.

De gasten hebben een verrassing georganiseerd voor het jubilerend paar. Ze hebben een naambord besteld bij de plaatselijke middenstander Dirk Doedel. De toespraak van Bramzwaai mislukt door dronkenschap. Nog chaotischer wordt de situatie als het echtpaar woorden krijgen over een prijs die ze gewonnen hebben. Een knallende ruzie heeft tot gevolg dat het pension in tweeën wordt gedeeld. De dames gaan met Manus mee, de heren volgen Rosa.

Doedel ziet zijn kans schoon. Aan twee pensions is meer te verdienen. Hij levert scheidingswanden, alarminstallaties en wat allemaal nodig is in een koude oorlog tussen twee gelieven. Zijn twee dochters Dolly en Molly worden ook ingeschakeld. In het pension gaat het verkeerd. In het nu pijnlijk schone deel van Manus wordt honger geleden. Rosa’s deel smult, maar vervuilt in ernstige mate.

En prille romances lijden onder het gescheiden wonen. Elke omgang met de buren is streng verboden.

Maar echte liefde kent geen grenzen. De gasten grijpen in op het moment dat ze ontdekken dat Rosa en Manus eigenlijk ook ongelukkig zijn met de gegroeide situatie. Ze slopen alles wat hen scheidt.

Het pension zou weer Rozengeur en Maneschijn kunnen heten, als Dirk Doedel niet met een stapel rekeningen was gekomen. Rosa en Manus worden met een bankroet bedreigd. Ook de gasten heeft hij in de financiële tang. Gelukkig kent zijn hebzucht geen grenzen en een slim plan, speculerend op zijn goklust, heeft tot gevolg dat Doedel en dochters het veld moeten ruimen.

Personen:

Rosa: pensionhoudster, een keukenprinses
Manus: pensionhouder met wat smetvrees
Ophelia: operazangeres bezig met come back, gast
Bramzwaai: gepensioneerd zeekapitein, gast
To Slinger: assistente van messenwerper, gast
Kris van Krimpen: student medicijnen, gast
Dirk Doedel: middenstander
Molly Doedel: zusje van Dolly
Dolly Doedel: zusje van Molly

Pers- en andere reacties:

De Gecombineerde Leerdam 03 mrt ‘92
onderbrak de voorstelling dan ook regelmatig met lachsalvo’s en applaus………

West Friesland Obdam 23 apr ’93
………kon lekker lachen om al die rare figuren en situaties, er zit vaart in de voorstelling………

Texelse Courant 23 jan ’96
………bedient Bremer zich nauwelijks van dubbelzinnige taal, maar hij weet het publiek met creatieve vondsten telkens weer een lach te ontlokken. Als toeschouwer moet je voortdurend alert zijn………

Eindhovens Dagblad 18 jan ‘2000 Vlierden
………een vaatje met woordspelingen, kolderieke karakters, humor en lachwekkende situaties………

Amersfoortse Courant 10 feb ‘2000 Doetinchem
………het stuk staat, zoals een goed blijspel betaamt, bol van de misverstanden………

De Hofgeest online Velserbroek mrt 2003
— af en toe letterlijk spetterende voorstelling — leuk was de letterlijke scheiding op het decor — het was een heerlijk avondje toneel! —

Nieuwolda-digitaal februari 2003
— werd door de spelers met verve gebracht — had de lachers in de zaal regelmatig op de hand — sommige toeschouwers op de eerste rij konden na afloop nog nagenieten van yoghurt of gelatinepudding —

Aarlanderveen Old Timers feb ’07
—een slapstickachtige klucht op het lijf van de Old Timers geschreven— vol met absurde humor— er ontstaan doldwaze toestanden — kortom de Old Timers zijn er weer in geslaagd om hun publiek te trakteren op een ouderwets gezellig toneelavondje!

Wagenborgen door De Kuutjebuuters feb 2011
…een prachtig blijspel…dolkomische situaties… lachsalvo’s
Spelfoto’s van ROSAGEUR & MANUSGEIN:

http://arisbremer-toneelteksten.nl/fotoboek/rosageur-en-manusgein

 

    Reacties zijn gesloten.